HOT-LINE Hotline 461 752 111

Zdravé hovězí maso

Méně kalorií,
ale více živin pro vaše tělo

Hovězí maso obsahuje vitamíny, minerály a bílkoviny v přirozené formě a bez chemie. Jezte raději pestré jídlo než potravinové doplňky.

Vybudujte si odolnost vůči infekcím pomocí zinku, vitamínu B6, selenu a železa.

Tuk na talíř patří! Je to základní živina. Polovina tuků v hovězím mase je mononenasycená, stejný typ zdravého tuku jako v olivovém oleji nebo avokádu. Tuky jsou nezbytné pro tvorbu hormonů a pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, např. A, D, E a K.

Udržujte svou energii a kondici železem, bílkovinami, vitamíny B12 a B6 a niacinem.

Nejen vaše svaly potřebují bílkoviny, draslík, hořčík, fosfor a zinek.

Zdroje:
Health Canada, Canadian Nutrient File, 2015. Food code 6172, beef, composite cuts, steak/roast, lean and fat, cooked.

Hovězí maso dodá živiny, které vaše tělo potřebuje

Průměrné hodnoty živin ve 100 g hovězího masa přepočítaných na jejich doporučené denní dávky (DDD).

Kalorie (energetická hodnota)

8 %152 kcal*
 

* Množství kalorií závisí na obsahu tuku v mase a ten se různí. Průměrná energetická hodnota 100 g hovězího masa je 212 kcal (11 % DDD), ale hodnota 100 g svíčkové je 120 kcal (6 % DDD).

Bílkoviny (Proteiny)

25 %průměr 20 g
 
  • Jsou základním stavebním kamenem všech buněk a tkání.
  • Jsou důležitou součástí enzymů, hormonů a transportních proteinů, na kterých jsou závislé veškeré tělesné funkce.
  • Jsou součástí imonoglubulinů, které chrání tělo před škodlivými viry a bakteriemi.
  • Bílkoviny obsažené v mase mají lepší stravitelnost než v rostlinných zdrojích. Stravitelnost bílkovin v hovězím mase je rovna asi 94 %, oproti tomu například ve fazolích jsou bílkoviny stravitelné jen z 78 %.

**  Přepočteno pro muže vážícího 80 kg dle ideálního příjmu 1 g bílkoviny/1 kg váhy člověka (u starších lidí je doporučován vyšší příjem 1,6 g bílkoviny /1 kg váhy a u aktivních sportovců až 2,2 g bílkoviny /1 kg váhy.

Vitamin B 12 (Kobalamin)

78 %1,97 μg
 
  • Podílí se na tvorbě červených krvinek a na jejich správné funkci – vázat a předávat kyslík.
  • Je nezbytný pro správnou funkci nervového systému.
  • Jeho zdrojem jsou výhradně produkty živočišného původu. 

Vitamin B 6 (Pyridoxin)

25 %0,355 mg
 
  • Je nezbytný pro vstřebávání a zužitkování bílkovin, cukrů a tuků z potravy a hraje roli při tvorbě červených krvinek.
  • Má vliv na více jak 100 procesů v těle a je důležitý pro normální funkci imunitního a nervového systému.
  • Mírní únavu, deprese nebo astmatické záchvaty.

Vitamin B 3  (Niacin)

30 %4,818 mg
 
  • Je nutný pro uvolňování energie z potravy především sacharidů.
  • Podílí se na řízení hladiny cukru v krvi, udržování zdravé kůže a správné funkci nervového i zažívacího systému.
  • Zabraňuje uvolňování mastných kyselin z tukové tkáně a tím pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
  • Niacin se doporučuje přijímat současně i s ostatními vitaminy skupiny B, protože v působení na organismus se tyto vitaminy vzájemně doplňují. 

Vitamin B 2  (Riboflavin)

11 %0,154 mg
 
  • Je důležitý pro dobrý stav kůže, očí, funkce srdce a dalších orgánů.
  • Má významný vliv na metabolismus cukrů, tuků a aminokyselin, ovlivňuje celkovou energetickou přeměnu v organismu.
  • Je součást enzymů v dýchacím řetězci, a proto nezbytný pro základní buněčný metabolismus.

Cholin

12 %67,4 mg
 
  • Je součástí metabolismu tuků a cholesterolu.
  • Podílí se na správnou funkci nervové soustavy nebo i tvorbě spermií.
  • Usnadňuje neutralizaci a vylučování toxických látek játry, chrání je před tukovou degenerací a přispívá k jejich správné funkci.
  • Nedostatek cholinu v těle může způsobit abnormální ukládání tuků v játrech, což vede k takzvanému onemocnění ztučnění jater.

Selen

25 %14,2 μg
 
  • Bylo zjištěno, že pravidelný snížený příjem selenu v potravě nepříznivě ovlivňuje především kardiovaskulární systém a zvyšuje riziko infarktu myokardu a cévních onemocnění.
  • Nedostatek selenu v potravě těhotných žen může nepříznivě působit na vývoj plodu.
  • Je nutné nepřekračovat denní dávka selenu 55 μg.

Zinek

45 %4,55 mg
 
  • Zinek je esenciální minerál, je přítomen v každé buňce a v našem těle se účástní více než 300 biochemických reakcí od trávení až po nervové funkce.
  • Naše tělo si zinek samo syntetizovat neumí, proto ho musíme příjímat z potravy.
  • Hraje důležitou roli v růstu a dělení buněk, proto má vliv na svalový růst a vývoj těla.
  • Také hraje důležitou roli ve vývoji a funkci imunitních buněk.
  • Je také důležitým minerálem pro zdraví kůže, syntézu DNA a produkci bílkovin.

Železo

14 %1,99 mg
 
  • Je nezbytnou součástí krevního barviva hemoglobinu, které zajišťuje transport kyslíku do všech buněk těla.
  • Je také součástí myoglobinu, který zásobuje kyslíkem svaly, a proto platí, že železo snižuje míru únavy a vyčerpání.
  • Z masa lidský organismus zhodnotí až 35 % železa, oproti tomu u rostlinných zdrojů pouze cca 7 %.

Fosfor

25 %175 mg
 
  • Je 2. nejvíce zastoupenou minerální látkou v lidském těle a tvoří přibližně 1 % hmotnosti lidského těla.
  • Spolu s vápníkem tvoří hlavní součást kostí a a nejvíce se ho nachází v zubech (85 %).
  • Zajišťuje také udržení pravidelného srdečního pulzu a je také nutný pro mozek a nervovou tkáň.
  • Fosfor se účastní přeměny cukrů, tuků a bílkovin i přenosu energie.

Draslík

14 %289 mg
 
  • Draslík je nejdůležitější z alkalických prvků v těle.
  • Jeho dostatečné množství v organismu je klíčové pro správné fungování kardiovaskulární soustavy, fungování svalů a pro rovnováhu kyselin v těle.
  • Účastní se přenosu nervových vzruchů a podílí se na zadržování vody v buňkách, tím pomáhá regulovat osmotický tlak.
  • Snižuje vysoký krevní tlak a ulevuje od projevů alergií.

Zdroje dat:
CABALLERO, B. et al. Encyclopedia of Food and Health. Oxford: Academic Press, 2015, 4006 s. ISBN 9780123849472.
Vitamíny a minerální látky a jejich doporučené denní dávky dle vyhlášky číslo 450/2004 Sb. a novely 330/2009 Sb. a dle Nařízení EP č. 1169/2011
Databáze USDA (Ministerstvo zemědělství Spojených států)

Dobrý zdroj železa pro děti i jejich maminky

Železo potřebujete pro tvorbu červených krvinek, které transportují kyslík po celém těle.

Železo v hovězím mase je ve formě, kterou lidské tělo absorbuje lépe než železo z rostlinných potravin (fazolí, čočky, listové zeleniny a obilovin).

Lidské tělo potřebuje železo v každém věku a obzvláště v obdobích rychlého růstu, jako jsou těhotenství nebo kojenecký věk.

Děti

Železo je nezbytné pro růst dítěte a pro optimální vývoj jeho mozku. Od 6 měsíců se u kojeného dítěte začnou zásoby železa snižovat. Protože prochází obdobími rychlého růstu, může mít železa nedostatek. Dítě ve věku 7 až 12 měsíců potřebuje 11 mg železa denně – téměř o 40 % více než dospělý muž! Doplnit železo může vaše dítě i z hovězího masa, ze kterého železo také efektivněji vstřebá. Navíc maso snadno upravíte dítěti jakéhokoliv věku.

Ženy a nastávající maminky

Ženy potřebují 2x více železa než muži. Dietní doporučení radí ženám ve věku 19 až 50 let, aby přijímaly 18 mg železa denně, a v těhotenství ještě více – 27 mg železa denně. Ženy, které plánují otěhotnět, by měly upřednostňovat dobré zdroje železa, jakým hovězí maso bezesporu je.

Příroda nám dala mnoho zdraví prospěšných potravin

Konzumací vyvážené stravy snižujete rizika srdečních onemocnění, mrtvice a dalších chronických onemocnění. Pokud většinu kalorií přijímáte z polotovarů, hotových jídel, pečiva a slazených nápojů, není to dobré. Tyto potraviny jsou obvykle kalorické, ale nutričně velmi chudé.

Jak na zdravé jídlo?
Pro komplexní výživu a maximální chuť používejte vyvážený talíř!

1 Mnoho zeleniny a ovoce, ideálně několik druhů

2 Přidejte potraviny bohaté na bílkoviny

3 Doplňte celozrnnými potravinami

4 Zapíjejte vodou

TIP

Když vhodně zkombinujete potraviny na talíři, získáte z nich větší nutriční přínos pro vaše tělo, než když stejné potraviny sníte odděleně.

Například ze zeleniny vstřebáte živiny, jako je železo a zinek, efektivněji, když ji sníte společně s hovězím nebo jiným masem. Například přidáním mletého hovězího masa do fazolového chilli absorbujete o 150 % více železa z fazolí, než kdybyste jedli vegetariánskou verzi pokrmu. Nebo přidáte-li do ovesných vloček ovoce s vysokým obsahem vitamínu C (např. jahody nebo citrusy), zlepšíte tím schopnost absorbovat železo obsažené ve vločkách.

Hovězí maso, tuk a zdravotní rizika

Spotřeba hovězího masa klesá nejen u nás, ale i celosvětově. Oproti tomu růst konzumace hotových jídel a polotovarů trvale roste. Poslední výzkumy ukazují, že konzumace čerstvého červeného masa nemusí nutně vést ke zvýšení rizika srdečních onemocnění.

Polovina tuků v hovězím mase je mononenasycená

Mononenasycené mastné kyseliny jsou stejný typ zdravého tuku jako v olivovém oleji nebo avokádu. Druhou polovinu tvoří nasycené mastné kyseliny (SAT) – cholesterol. Ale i ten naše tělo v určité míře potřebuje. Tuky jsou nezbytné pro tvorbu hormonů a pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích např. A, D, E a K. Rozložení tuků v těle zvířat není rovnoměrné a jsou libové kusy masa, jako kýta nebo plec, s obsahem tuku jen 5 % a tučnější kusy, jako například vysoký roštěnec nebo žebra.

Čerstvé hovězí maso neobsahuje žádná éčka

Téměř 50 % našeho denního příjmu kalorií (energie) pochází z hotových jídel a polotovarů, které bývají nutričně velmi chudé. Optimální přísun živin si zajistíte konzumací vyvážené stravy, do které čerstvé hovězí maso patří, protože je nutričně bohaté a neobsahuje žádné konzervanty, barviva ani přidanou vodu.
Přirozeně máme jíst jídlo a ne potravinové doplňky!

Úplné vyloučení hovězího masa z naší stravy není nutné

Více než 10 let výzkumu nenalezlo souvislost mezi střídmou konzumací čerstvého červeného masa (hovězí, vepřové, telecí či jehněčí) a jakoukoli příčinou smrti, včetně srdečních chorob nebo rakoviny. Vyplývá to například i ze studie European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), která sledovala téměř půl milionu lidí více než 12 let. Je tedy potřeba se více zaměřit na to, z jakých potravin se naše jídelníčky skládají.

Zdroje:
Health Canada, Canadian Nutrient File, 2015. Food code 6172, beef, composite cuts, steak/roast, lean and fat, cooked.
Rohrmann S et al. Meat consumption and mortality – results from the European Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). BMC Medicine 2013; 11: 63 (e-pub).
Time to curb our appetite for ultra-processed food. Heart & Stroke Foundation News Release. December 5, 2017.

Věděli jste, že…

Zkuste si tipnout a odhalte překvapující fakta o hovězím mase.

Zapomenuté heslo

×

Pokud jste zapoměli své heslo, zadejte nám svůj e-mail a my Vám vygenerujeme nové:

Napište nám

Zavolejte nám

×

Jak nakupovat

×
  1. 1

    Staňte se naším partnerem

    a získejte výhody partnera. Více informací, jak se stát naším partnerem, naleznete na stránce Jak se stát partnerem.

  2. 2

    Přihlaste se do extranetu

    Po registraci od nás obdržíte přihlašovací údaje a budete mít všechny Vaše objednávky přehledně k dispozici online.

  3. 3

    Nakupujte

    Prostřednictvím online formuláře můžete zadat snadno objednávku dle Vašich potřeb.

Zadní maso

×

Zadní maso

  • Pan
  • Gril
  • Oven
  • Pot
  • Hot

Hovězí kýta s kostí

×

Hovězí kýta s kostí

Jemné vláknité libové maso s nízkým podílem vaziva, velmi křehké. Vhodné na minutky, grilování, pečení i dušení a steaky např. z květové špičky Rump steak. Kýta se dále dělí na kližku, vrchní šál, předkýtí, spodní šál, květovou špičku, velký ořech, váleček a tabulovou špičku.

  • Pan
  • Gril
  • Oven
  • Pot
  • Hot

Vrchní šál

×

Hovězí kýta s kostí

Jemné vláknité libové maso s nízkým podílem vaziva, velmi křehké. Vhodné na minutky, grilování, pečení i dušení a steaky např. z květové špičky Rump steak. Kýta se dále dělí na kližku, vrchní šál, předkýtí, spodní šál, květovou špičku, velký ořech, váleček a tabulovou špičku.

  • Pan
  • Gril
  • Oven
  • Pot
  • Hot

Spodní šál

×

Hovězí zadní bez kosti = kýta

Jemné vláknité libové maso s nízkým podílem vaziva, velmi křehké. Vhodné na minutky, grilování, pečení i dušení a steaky např. z květové špičky Rump steak. Kýta se dále dělí na kližku, vrchní šál, předkýtí, spodní šál, květovou špičku, velký ořech, váleček a tabulovou špičku.

  • Pan
  • Gril
  • Oven
  • Pot
  • Hot

Hověží kližka

×

Hovězí kližka

Velmi šlachovitá část, kterou tvoří menší svalové celky obsahující tuhé šlachy. Vhodné pro delší tepelnou úpravu např. guláše, ragú. Lze vařit, pošírovat i dusit.

  • Pan
  • Gril
  • Oven
  • Pot
  • Hot

Vysoké žebro

×

Hovězí přední s kostí

Tuto část tvoří díly žebra, vysokého žebra, hrudí. Jedná se o tučnější část hovězího masa, která se využívá především k přípravě vývaru, lze i pošírovat, po vykostění nakrájet na tenké plátky a využít k přípravě specialit.

  • Pan
  • Gril
  • Oven
  • Pot
  • Hot

Vysoký roštěnec

×

Vysoký roštěnec

Vysoký roštěnec je kulinářsky zajímavou částí hřbetu mezi podplečím a roštěnou. Připravíme z něj steakovou delikatesu (ribeye, entrecôte).

  • Pan
  • Gril
  • Oven
  • Pot
  • Hot

Nízký roštěnec

×

Hovězí roštěná

Hřbetní část masa na jehož povrchu je podle stupně ztučnění slabší nebo silnější vrstva tuku. Poskytuje křehké a dobře mramorované maso. Vhodné k pečení v podobě minutek i v celku, grilování. Z této části lze připravit výborný roastbeef, top loin steak, sirloin steak.

  • Pan
  • Gril
  • Oven
  • Pot
  • Hot

Svíčková

×

Hovězí svíčková

Tento díl se řadí mezi  nejlahodnější a nejdražší část hovězího. Maso ze svíčkové je křehké, jemné, vláknité a libové. Můžeme jej nazývat i filet. Vhodné na minutky i pečení. Ze špičky se připravuje tatarský biftek. Vhodné k pečení, grilování, pošírování, přípravě minutek i steaků. Řezy ze svíčkové se označují jako bifteky - beefsteak. Bifteky ze střední části svíčkové se nazývají tournedos, dvojitý biftek je châteabriand.

  • Pan
  • Gril
  • Oven
  • Pot
  • Hot

Oháňka

×

Hovězí oháňka

Chutné a jemné maso, vhodné k přípravě vydatného vývaru, vhodná úprava také ragú a guláš.

  • Oven
  • Pot
  • Hot

Plec

×

Hovězí bez kosti - plec

Jedná se o libové maso. Plec dělíme na husičku, kulatou plec alias falešná svíčková, velkou plec, plátek lopatky a loupanou plec. Vzhledem k tomu, že se jedná o díl s vysokým podílem vaziva, doporučujeme k dušení, pečení a vaření.

  • Pan
  • Gril
  • Oven
  • Pot
  • Hot

Hruď

×

Hovězí přední s kostí

Tuto část tvoří díly žebra, vysokého žebra, hrudí. Jedná se o tučnější část hovězího masa, která se využívá především k přípravě vývaru, lze i pošírovat, po vykostění nakrájet na tenké plátky a využít k přípravě specialit.

  • Oven
  • Pot
  • Hot

Pupek, bok

×

Hovězí přední bez kosti - bok

Charakteristická pro tuto část jsou dlouhá vlákna, vhodné je proto především pečení a dušení, případně použít na vývar. Z této části hovězího lze připravit také Flank Steak. Tuto část můžeme nazývat i pupek.

  • Pan
  • Gril
  • Oven
  • Pot
  • Hot

Krk

×

Hovězí přední bez kosti

Mramorovaná část hovězího, která má částečně podíl silnějších svalových vláken, vaziva a šlach. Vyžaduje delší tepelnou úpravu dušením nebo vařením. Vhodné přidat do mixu mletého masa, použít na přípravu guláše apod.

  • Pan
  • Gril
  • Oven
  • Pot
  • Hot

Přední kližka

×

Hovězí kližka

Velmi šlachovitá část, kterou tvoří menší svalové celky obsahující tuhé šlachy. Vhodné pro delší tepelnou úpravu např. guláše, ragú. Lze vařit, pošírovat i dusit.

  • Oven
  • Pot
  • Hot

Krkovice

×

Vepřová krkovice bez kosti a s kostí

Jemně mramorovaná část vepřového masa. Je vhodná ke grilování, dušení, uzení, smažení i pečení. V provedení bez kosti je vhodná i k výrobě rolád.

  • Pan
  • Gril
  • Oven
  • Pot
  • Hot
  • Burn

Lalok

×

Lalok

Část s menším množstvím svalů, klihovým vazivem a kůží. Používá se další úpravě vařením, pečením, surovina vhodná např.do zabijačkových specialit.

  • Oven
  • Pot
  • Hot

Hlava

×

Vepřová hlava bez laloku

Část s menším množstvím svalů, klihovým vazivem a kůží. Používá se k další úpravě vařením, pečením, surovina vhodná např.do zabijačkových specialit.

  • Oven
  • Pot
  • Hot
  • Burn

Hřbetní sádlo

×

Hřbetní sádlo

Tato část slouží především ke škvaření

  • Pan
  • Gril
  • Oven
  • Pot
  • Hot
  • Burn

Plec

×

Vepřová plec

Tento díl vepřového masa je poměrně výrazně vláknitý a šlachovitý, avšak má nízký podíl tuku. Vhodná úprava dušením - na kostky do gulášů, ragú, vaření a uzení. Tato struktura masa vyžaduje delší tepelnou úpravu.

  • Pan
  • Gril
  • Oven
  • Pot
  • Hot
  • Burn

Pečeně (kotleta)

×

Vepřová pečeně s kostí a bez kosti

Méně šťavnaté, libové maso. Křehké a mírně vláknité. Široké kulinářské využití. Vhodné ke grilování, pečení, smažení, pošírování, na rolády.

  • Pan
  • Gril
  • Oven
  • Pot
  • Hot
  • Burn

Panenská svíčková

×

Vepřová panenská svíčková

Křehké, jemně vláknité libové maso. Patří mezi delikatesy, vhodná úprava formou minutek, grilování, smažení a pošírování.

  • Pan
  • Gril
  • Oven
  • Pot
  • Hot
  • Burn

Vepřová kýta

×

Vepřová kýta

Tento díl masa se řadí mezi nejhodnotnější libová vepřová masa. Skládá se z vrchního a spodního šálu, ořechu a špičky. Je vhodnou surovinou pro výrobu šunky. Lze dusit, udit, grilovat i péct.

  • Pan
  • Gril
  • Oven
  • Pot
  • Hot
  • Burn

Vepřová kýta bez kosti

×

Vepřová kýta bez kosti

Skládá se z vrchního a spodního šálu, ořechu a špičky. Jedná se o libové, jemně vláknité maso. Vhodné na pečení, smažení, pošírování, minutky.

  • Pan
  • Gril
  • Oven
  • Pot
  • Hot
  • Burn

Svrchní a spodní šál

×

Vepřová kýta

Tento díl masa se řadí mezi nejhodnotnější libová vepřová masa, je vhodnou surovinou pro výrobu šunky. Lze dusit, udit, grilovat i péct.

  • Pan
  • Gril
  • Oven
  • Pot
  • Hot
  • Burn

Bůček

×

Vepřový bok bez kosti a s kostí

Díl vepřového masa výrazně prorostlý tukem. Vhodný zejména na grilování, pošírování, vaření, uzení, pečení. Bůček se používá k mletým úpravám a k výrobě masných produktů např. anglická slanina.

  • Pan
  • Gril
  • Oven
  • Pot
  • Hot
  • Burn

Zadní kolínko

×

Vepřové koleno zadní

Maso má výraznou chuť, vyšší obsah kolagenních látek. Lze udit, grilovat, vařit, pošírovat. Maso z kolen je vhodné i do tlačenek a rosolů. Koleno zadní je masitější.

  • Pan
  • Gril
  • Oven
  • Pot
  • Hot
  • Burn

Zadní nožka

×

Vepřové nožky

Mají vysoký podíl kolagenu, vhodné k výrobě tlačenek, aspiků, huspenin, dále k uzení a vaření.

  • Oven
  • Pot
  • Hot
  • Burn

Přední nožka

×

Přední nožka

Část s nízkým obsahem masa, vhodné především k zabíjačkovým specialitám.

  • Oven
  • Pot
  • Hot
  • Burn

Přední kolínko

×

Vepřové koleno přední

Maso z této části má výraznou chuť a vysoký podíl šlach. Lze udit, grilovat, vařit, pošírovat. Maso z kolen je vhodné i do tlačenek a rosolů.

  • Pan
  • Gril
  • Oven
  • Pot
  • Hot
  • Burn

6 jednoduchých kroků pro:Grilování hovězího masa

×
  • Vyberte si správné maso

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Accusamus animi atque consequatur cupiditate delectus ducimus minus rerum veritatis! At cumque dolores eum obcaecati quidem, quis recusandae! Cupiditate esse maiores modi.

  • Lorem ipsum dolor

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Accusamus animi atque consequatur cupiditate delectus ducimus minus rerum veritatis! At cumque dolores eum obcaecati quidem, quis recusandae! Cupiditate esse maiores modi.

  • Lorem ipsum dolor

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Accusamus animi atque consequatur cupiditate delectus ducimus minus rerum veritatis! At cumque dolores eum obcaecati quidem, quis recusandae! Cupiditate esse maiores modi.

  • Lorem ipsum dolor

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Accusamus animi atque consequatur cupiditate delectus ducimus minus rerum veritatis! At cumque dolores eum obcaecati quidem, quis recusandae! Cupiditate esse maiores modi.

  • Lorem ipsum dolor

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Accusamus animi atque consequatur cupiditate delectus ducimus minus rerum veritatis! At cumque dolores eum obcaecati quidem, quis recusandae! Cupiditate esse maiores modi.

  • Lorem ipsum dolor

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Accusamus animi atque consequatur cupiditate delectus ducimus minus rerum veritatis! At cumque dolores eum obcaecati quidem, quis recusandae! Cupiditate esse maiores modi.

Na našem webu používáme soubory cookie. V těchto souborech uložíme informace ve vašem prohlížeči. Můžou to být informace týkající se vás a zařízení, které používáte. Informace vás neidentifikují jako jednotlivce. Marketingové cookies pro reklamní účely na webu nepoužíváme. Zde najdete více informací o cookies na našem webu.

Respektujeme vaše právo na soukromí, a proto můžete některé soubory cookie odmítnout volbami níže.

Nezbytné cookies

Vždy aktivní

Tyto soubory cookie neukládají žádně osobní identifikovatelné informace. Potřebujeme je k tomu, aby web fungoval, takže není možné je vypnout. Většinou se do nich ukládají informace o nastavení webu, které jste provedli, přihlašování, vyplňování formulářů atp.

CookieDurationDescription
cookieinfo-bar11 měsícůTento soubor cookie slouží k uložení stavu cookies lišty.
cookieinfo-analytics11 měsícůTento soubor cookie slouží k uložení souhlasu uživatele se soubory cookie v kategorii "Analytika".

Analytické cookies

Povolit

Cookies Google Analytics nám pomáhají sledovat počet návštěvníků našeho webu, odkud návštěvnící přicházejí a jak se na webu pohybují. Všechny informace, které soubory cookie shromažďují, jsou souhrnné a anonymní. Tyto informace využíváme ke zlepšování webu.

CookieDurationDescription
_ga2 rokyCookie služby Google Analytics vypočítává údaje o návštěvnících, relacích a kampaních, také sleduje využití webu. Ukládá informace anonymně a přiděluje náhodně vygenerovaná čísla pro rozpoznání unikátních návštěvníků.
_gat1 minutaTuto cookie používá služba Google Analytics k omezení počtu žádostí a k omezení shromážděných údajů na webech s vysokou návštěvností.
_gid1 denCookie služby Google Analytics nám pomáhá analyzovat výkon webu. Získaná data jsou souhrnná, anonymní a zahrnují např. počet návštěvníků, jejich zdroj i stránky našeho webu, které navštěvují.